Psihoterapie Online2023-01-03T14:53:56+00:00

Psihoterapie Online

Desi psihoterapia online a capatat o atentie speciala in ultimii ani, in contextul pandemiei cu care inca ne confruntam, disponibilitatea acestor servicii nu reprezinta o noutate in acest domeniu. Psihologia beneficiaza de multi ani de variabilitate in livrarea serviciilor prin intermediul internetului, astfel ca in prezent, avem deja numeroase studii stiintifice riguroase care atesta eficacitatea rezultatelor; mai mult, datele obtinute prin intermediul acestora converg inspre concluzia ca serviciile psihologice asistate tehnologic au rezultate cel putin la fel de bune ca si psihoterapia clasica, fata-in-fata.

Altfel decat fata-in-fata?

Psihoterapia online are la baza acelasi rationament, urmareste aceeasi structura si utilizeaza aceleasi concepte, tehnici si mecanisme de schimbare precum psihoterapia traditionala; elementul care o distinge fundamental de cea din urma este utilizarea comunicarii la distanta, versus comunicarea fata-in-fata. Din multe puncte de vedere, aceasta forma de psihoterapie este considerata ca fiind mai avantajoasa, mai ales in situatiile in care psihoterapia traditionala nu este disponibila sau usor accesibila pentru client. In unele cazuri, aceasta forma de terapie este complementara terapiei fata-in-fata, abordare care la randul ei, simplifica semnificativ accesibilitatea serviciilor terapeutice.

In multe cazuri, e chiar mai usor!

Printre beneficiile de care se bucura psihoterapia online (fara a fi, insa, limitate la acestea):

  • implica resurse financiare, de timp și energie mai scazute (prin eliminarea necesitatii deplasarii inspre si dinspre cabinetul psihologic)
  • poate fi accesibila oricand si oriunde, chiar si in cazul persoanelor cu un stil de viata foarte dinamic
  • depaseste limitarile impuse de psihoterapia fata-in-fata, in ceea ce priveste lista de terapeuti disponibili – psihoterapia online iti permite sa iti alegi un psihoterapeut cu care simti ca poti crea o legatura buna, fie ca acesta se afla in apropiere de tine sau in alt oras; acest aspect e și mai relevant pentru persoane care au emigrat in strainatate si isi doresc accesul la servicii de calitate ale terapeutilor din tara natala
  • uneori, serviciile de psihoterapie online sunt singura optiune pentru persoanele care sufera de dificultati motorii sau alte limitări fizice, traiesc in medii rurale sau zone izolate

Aspecte de luat in considerare atunci cand iei o decizie:

Pe langa beneficiile de care se bucura terapia online e important ca fiecare client sa constientizeze si dezavantajele care pot sa apara in cazul acestor servicii:

  • unul din cele mai evidente dezavantaje – posibilitatea aparitiei problemelor tehnice (de conexiune la internet, intreruperea sesiunilor, scaderea calitatii video, etc) – este necesar ca terapeutii si clientii deopotriva sa se inarmeze cu rabdare
  • avant in vedere faptul ca sedintele de terapie se desfasoara in mediul online, confidentialitatea acestora – cruciala in acest domeniu – poate fi compromisa in eventualitatea (putin probabila) a unor atacuri cibernetice sau a criminalitatii informatice
  • desi eficacitatea terapiei online este deja atestata pentru o variabilitate mare de probleme psihologice, tulburarile mentale grave nu pot fi abordate eficient prin intermediul acestor servicii, datorita naturii complexe a acestora; pentru a te asigura ca psihoterapia online este potrivită pentru tratarea dificultatilor cu care te confrunti, programeaza o prima sedinta
  • unele persoane pot avea reticente sau retineri in legatura cu interactiunea online sau pot intampina dificultati in acest sens (de exemplu, persoanele mai in varsta)
  • construirea unei relatii terapeutice bune (foarte importanta in psihoterapie) este influentata, in parte, ca orice alta conexiune inter-umana, si de aspecte privind limbajul corpului, tonalitatea vocii sau micro-expresiile faciale; toate aceste aspecte pot sa fie uneori (desi nu obligatoriu) greu accesibile sau chiar inaccesibile prin intermediul sedintelor online, fapt care poate intarzia in prima faza procesul terapeutic
map cabinet psihoterapie cluj

Programeaza o sedinta

Care sunt dezavantajele psihoterapiei online?2022-08-10T11:28:28+00:00

Internetul a deschis noi cai de tratament pentru sanatatea mentala, dar exista cateva argumente pro si contra pe care ar trebui sa le iei in considerare inainte de a decide daca terapia online este potrivita pentru tine. Unii oameni se pot simti mai confortabil sa urmeze o terapie intr-un cadru digital, in special cei mai tineri, care sunt mai familiarizati cu astfel de metode de comunicare, dar altii – atat terapeuti, cat si pacienti – pot obtine mai mult de la o terapie care utilizeaza un contact uman mai direct.

In timp ce terapia online poate fi potential foarte utila pentru persoanele aflate in anumite situatii, ea nu vine fara unele riscuri si dezavantaje fata de optiunile traditionale de terapie:

  • Confidentialitate, intimitate si tehnologie nesigura; pastrarea confidentialitatii informatiilor personale este o preocupare majora in psihoterapie, dar tratamentul online adauga un nivel de complexitate. Confidentialitatea este la fel de importanta in terapia online ca si in formele mai traditionale de furnizare a tratamentului. Deoarece informatiile sunt transmise online, situatia face ca scurgerile de informatii si hacking-urile sa fie mai ingrijoratoare. Problemele tehnologice pot face, de asemenea, dificila accesarea tratamentului atunci cand ai cu adevarat nevoie de el.
  • Nu este adecvata pentru bolile psihiatrice grave; terapia electronica poate fi utila pentru o varietate de situatii, dar nu si atunci cand vine vorba de persoane care necesita un tratament mai complex. De exemplu, daca suferi de o dependenta grava sau ai simptome mai severe sau complexe ale unei afecțiuni de sanatate mentala, este posibil ca terapia online sa nu fie recomandata decat daca in schema de tratament sunt alternate si alte tipuri de terapii sau tratamente fata-in-fata. Domeniul de aplicare al terapiei online poate fi limitat, astfel incat este posibil sa nu fie eficienta pentru situatii mai complexe.
  • Este limitata in intelegerea limbajului corporal; aceste aspecte pot fi adesea destul de informative si ii ofera terapeutului o imagine mai clara a sentimentelor, gandurilor, starilor de spirit si comportamentelor dumneavoastra. Unele metode de livrare, cum ar fi tehnologia voice-over-internet și chat-urile video, pot oferi o imagine mai clara a situatiei, dar deseori le lipsesc intimitatea si complexitatea pe care le ofera interactiunile din lumea reala.

Terapia online poate fi o modalitate eficienta si convenabila de a accesa servicii de sanatate mentala. Dar asta nu inseamna ca este potrivita pentru toata lumea. Daca terapia online poate fi sau nu potrivita pentru tine depinde de starea ta generala si de gravitatea simptomelor pe care le ai.

Daca esti interesat/-a sa incerci terapia online, ia in considerare faptul ca gasirea terapeutului online potrivit poate dura ceva timp, dar merita efortul. Ca sa te asiguri ca problema ta poate fi adresata online, programeaza o prima sedinta.

Care sunt beneficiile psihoterapiei online?2022-08-10T11:33:23+00:00

Internetul a deschis noi cai de tratament pentru sanatatea mentala, dar exista cateva argumente pro si contra pe care ar trebui sa le iei in considerare inainte de a decide daca terapia online este potrivita pentru tine. Unii oameni se pot simti mai confortabil sa urmeze o terapie intr-un cadru digital, in special cei mai tineri, care sunt mai familiarizati cu astfel de metode de comunicare, dar altii – atat terapeuti, cat si pacienti – pot obtine mai mult de la o terapie care utilizeaza un contact uman mai direct.

Cercetarile arata ca terapia online poate fi la fel de eficienta ca si terapia in persoana pentru diferite afectiuni psihice.

O meta-analiza a studiilor din acest domeniu a relatat faptul ca terapia cognitiv-comportamentala online este la fel de eficienta ca si terapia fata-in-fata in tratarea depresiei moderate. O alta analiza a relevat faptul ca TCC online a fost la fel de eficienta ca si un tratament fata-in-fata pentru tulburarea de panica, tulburarea de anxietate sociala si tulburarea de anxietate generalizata. Terapia online s-a dovedit a fi eficienta chiar si in tratarea anumitor dependente. Mai mult:

  • Este o optiune buna pentru zonele izolate; terapia online ofera acces la tratamentul problemelor mentale persoanelor din zonele rurale sau indepartate. Cei care locuiesc in zonele rurale pur si simplu s-ar putea sa nu aiba acces la nicio alta formă de tratament psihologic. Faptul ca trebuie sa parcurga distante lungi si sa isi ia un timp semnificativ dintr-un program incarcat pentru a cauta terapie fata-in-fata poate fi o povara pentru persoanele care au nevoie de ajutor. Daca ai acces fiabil la internet, terapia online iti ofera acces relativ rapid si usor la un tratament care, altfel, nu ar fi putut fi la indemana ta.
  • Accesibilitate pentru persoanele cu limitari fizice; terapia online ofera accesibilitate persoanelor cu dizabilitati sau imobilizate la domiciliu. Persoanele care nu isi pot parasi domiciliul din diverse motive, cum ar fi boli fizice sau psihice, pot considera terapia online o alternativa utila la mediile traditionale de psihoterapie fata-in-fata.
  • Convenienta si accesibilitate; terapia online este, de obicei, destul de accesibila si convenabila. Deoarece vei participa la sedinte de terapie online in confortul propriei case, poti adesea sa iti programezi sedintele de terapie in momentele care sunt cele mai convenabile pentru tine.
  • Tratamentul poate fi mai usor de abordat; internetul face ca tratamentul pentru sanatatea mentala sa fie mai accesibil. Oamenii se pot simti confortabil sa vorbeasca cu prietenii si familia despre problemele de ingrijire a sanatatii fizice, dar s-ar putea sa nu se simta la fel de bine discutand despre problemele de sanatate mantala, care sunt la fel de importante. Accesul online faciliteaza depasirea stigmatului care a fost atasat in mod istoric problemelor psihologice.
  • Teleterapia poate fi un instrument important pentru a-i ajuta pe oameni sa invete mai multe despre sanatatea mentala. Poti invata mai multe despre comportamentele de sanatate emotionala si strategiile de adaptare care vor duce la o sanatate psihologica mai buna.
  • Nu este nevoie sa ai o afectiune diagnosticata clinic pentru a beneficia de discutiile cu un profesionist, iar terapia online poate oferi o cale ușoară pentru a incepe procesul de invatare a ceea ce înseamna, defapt, sanatatea emotionala.
Cand trebuie sa apelezi la psihoterapia online?2022-08-10T11:37:51+00:00
  • Atunci cand cauti un grad inalt de confidentialitate

Spre deosebire de apelul firesc la diversi specialisti pentru rezolvarea problemelor de sanatate fizica cu care se confrunta, oamenii inca ezita sa apeleze la persoanele potrivite pentru a adresa problemele de sanatate mentala. Acest lucru se datoreaza in mare parte tabuului atasat problemelor de sanatate mentala sau statusului social al persoanei. Din pacate, multe persoane care au nevoie de consiliere nu primesc ajutorul necesar tocmai din acest motiv.

Consilierea online este o alternativa excelenta pentru persoanele care doresc sa isi pastreze intimitatea și anonimatul in timp ce primesc ajutor pentru diverse probleme de sanatate mentala cum ar fi depresia, anxietatea, stresul, dependenta etc.

  • Daca flexibilitatea este o conditie obligatorie pentru tine

Multe persoane care au nevoie de consiliere pentru probleme de sanatate mentala nu primesc consiliere din cauza constrangerilor de timp. Acestia continua sa treaca prin viata fara niciun sprijin, chiar daca mintea lor se simte incarcata de stres, anxietate si ingrijorari.

Consilierea online le permite oamenilor o flexibilitate mai mare in programarea sesiunilor de consiliere online, in functie de confortul lor. Daca lipsa de timp te-a împiedicat pana acum sa apelezi terapie, poți incerca consilierea online.

  • Atunci cand, din diferite motive, psihoterapia fata-in-fata nu este accesibila pentru tine

Toata lumea are dreptul de a beneficia de terapie pentru probleme de sanatate mentala. Din pacate insa, multi oameni sfarsesc prin a suferi in tacere din cauza limitarilor in ceea ce priveste accesul la astfel de servicii; fie ca locuiesc in zone izolate, in medii rurale sau in orase mici in care optiunile nu sunt foarte variate, o mare parte din populatie nu ajunge sa beneficieze de ajutorul de care are nevoie.

Atata timp cat ai acces la internet sau la un telefon, poti beneficia de servicii psihologice de calitate, la distanta.

Mai mult, accesibilitatea creste si din punctul de vedere al numarului de terapeuti la care poti apela. Pentru ca nu mai esti constrans de perimetrul orasului/zonei in care locuiesti, poti apela la servicii de calitate ale oricarui specialist, oriunde in tara.

  • Daca nu dispui de timpul de deplasare inspre si dinspre cabinet

Sa vorbesti cu un terapeut online este calea cea mai potrivita atunci cand nu vrei sa iti pierzi timpul conducand de la si pana la cabinetul terapeutului. Consilierea online este, de asemenea, convenabila pentru persoanele care nu pot gasi un consilier potrivit in apropiere.

Odată cu aparitia consilierii si terapiei online, serviciile psihologice au devenit mai convenabile. Deoarece timpul si spatiul nu mai sunt impedimente, beneficiezi mult mai usor de tratament.

  • Atunci cand cauti, in primul rand, confort

Consilierea online este un serviciu care poate fi accesat de oriunde, factor care a facut ca terapia si consilierea online sa fie tot mai cautate. Multi oameni aleg sa vorbeasca cu un consilier online din confortul casei lor, din parcarea locului de munca, de pe o banca din parc, etc. 

Exista si un alt aspect al consilierii online pe care unele persoane il considera ca fiind mai confortabil decat consilierea fată in fata. Multi oameni se simt timizi sau inconfortabil sa vorbeasca despre problemele lor de sanatate mentala, mai ales cu persoane straine. Cel putin pentru primele sedinte, consilierea online face acest proces mai usor de indeplinit.

Cum functioneaza procesul terapeutic in psihoterapia online?2022-08-10T11:39:37+00:00

Psihoterapia online are la baza acelasi rationament, urmareste aceeasi structura si utilizeaza aceleasi concepte, tehnici si mecanisme de schimbare precum psihoterapia traditionala; elementul care o distinge fundamental de cea din urma este utilizarea comunicarii la distanta, versus comunicarea fata-in-fata. Oferind multe dintre beneficiile consilierii fata in fata cu confortul suplimentar al terapiei online, sesiunile de videochat tind sa utilizeze o platforma sau o aplicatie securizata aleasa de terapeut.

Atunci cand incepi un proces terapeutic, prima sedinta este de obicei una explorativa. Aceasta iti ofera ocazia de a cunoaste terapeutul putin mai bine, de a pune intrebari si de a-ti exprima orice ingrijorare pe care o ai. De obicei, terapeutul te va intreba despre aspectele pe care speri sa obtii de la terapie si despre motivele pentru care ai apelat la aceste servicii. De asemenea, tot in aceasta prima sedinta ti se vor cere cateva informatii despre viata ta de pana acum, pentru ca terapeutul sa poata vedea “imaginea completa” a dificultatilor tale.

In acest timp, se vor stabili directiile generale ale procesului terapeutic si asteptarile in ceea ce priveste comunicarea, pretul sedintelor, precum și aspecte privind intimitatea și confidentialitatea sedintelor.

 

Go to Top